CivilHub: a pozitív csomó

A civil ügyek képviselete megköveteli, hogy a nonprofit szerveztek fejlődjenek. Eredményességüket növeli a stratégiai tervezés, ez azonban időigényes és költséges tevékenység, amire sokszor nincs kapacitás a szférában.

A stratégiai működést segíti az együttműködés. Ha egy nagyobb célrendszer köti össze a szervezeteket, a közös irányok lehetővé teszik a kapcsolódást, így a szervezet célja ennek helyi megvalósítása lehet.Az alapvető problémák többnyire nem oldhatók meg helyi szinten, azonban mindig szükség van helyi szintű tevékenységre - érdekérvényesítésre, akciókra, terepmunkára stb. -, ezekre számos jó példa látható sok területen, gondoljunk a környezetvédelemre, szegények segítésére, jogvédelemre, erőszak elleni fellépésre vagy a nőmozgalomra. A szervezetek összefogással megtöbbszörözhetik erejüket és befolyásukat.​

Társadalmi tőke aktivizálás

Putnam öt fontos működési mechanizmust különít el a társadalmi tőkével kapcsolatban:megkönnyíti a kollektív problémák megoldását, mivel receptet nyújthat a „kollektív cselekvés dinamikájára” (potyautas probléma, fogolydilemma, a közlegelők problémája);a közösségi fejlődés és a versenyképesség alapja (a gazdasági és társadalmi tranzakciók költségei csökkenthetők egy magas bizalmi szintű közegben);kiszélesíti a társadalmi életünkkel kapcsolatos látókörünket, tudatállapotunkat (megmutatja egyéni sorsunk milliárdnyi összefonódási lehetőségét, és tényleges kapcsolódási pontját a többiekével);biztosítja a sikeres célmeghatározáshoz, és célmegvalósításhoz szükséges információkat (pl. munkakeresés, csapatmunka);a magas bizalmi szintű, társulásra hajlamos közeg megteremtése révén javítja az egyének életminőségét, elégedettségét, pszichés és fiziológiai stabilitását.

(Csizmadia, 2002; Putnam 1995b)

Az együttműködés azonnali eredményt hozhat.​

Érdekérvényesítés

A leglátványosabb eredmény, hogy megnő a résztvevők létszáma, ami súlyt ad egy cél érdekében történő fellépésnek, ami erősíti az érdekérvényesítő képességet.

Erőforrások

Az erőforrások összeadódnak, így olyan célok is elérhetők, amik külön-külön nem. Azonban nemcsak mennyiségi, hanem minőségi változás is történik. Sok szervezet sokféle erőforrással rendelkezik, így a választék is növekszik. Eszközök, szaktudás, szakemberek - és még számos más olyan erőforrás, ami sok esetben a azért nem áll rendelkezésre, mert részeiben nem finanszírozhatók, az együttműködés viszont lehetőséget ad a hatékony felhasználásra - legyen az jármű, 8 óra munkaidő, ingatlan. Kétségtelen, hogy ez nagyobb bizalmat és rugalmasságot követel, viszont rengeteg haszonnal jár.Az erőforrások hatékony kihasználása elősegíti a szervezett koordinációt, ami a cél szerinti tevékenység professzionalizmusán keresztül presztizs emelkedéssel, a bizalom növekedésével jár.​

Kapcsolatok

A civil ügyekért dolgozó nonprofit szervezetek esetében kiemelkedően fontosak a kapcsolatok. Azok a szervezetek, melyek társadalmi beágyazottsága alacsony, valójában inkább egyéni, mint társadalmi célokért küzd.Kiemelkedően fontos időről időre mérni a társadalmi támogatottságot, ma már az üzleti alapon működő szervezetektől is elvárjuk, hogy reagáljanak a tarsadalom és a környezet igényeire, ez a civil nonprofit szervezeteknél alapvetőnek kell legyen.

Legfrissebb...
Korábbi bejegyzések