top of page

Az adományozás, a gyerekek, a KOCKA és Lightning Ridge összefüggései



Sok éve már, amikor az egyik kereskedelmi csatorna híradójában elhangzott egy riport arról, hogy Sződligeten megszületett egy család 12-ik gyermeke, a kis Félix. Sokan felkaptuk a fejünket, huhh 12 gyerek… ez már valami! A riportban látható volt a büszke mama, a picivel, és bennem megfogant – micsoda kapcsolódás – egy gondolat!

Másnap a munkahelyemen, egy nem túl nagy, de annál mozgékonyabb reklámügynökségen gyűjtésbe kezdtem a kolléganőimmel. Mindannyian gyerekbolondok lévén, azonnal szóltunk a médiáknak, az ügynökségi kapcsolattartók beszálltak a „buliba”, és gyűlt a sok játék, gyerekholmi, mesekönyv, miegyéb.


Tudtuk, hogy 12 gyerekről lévén szó akár az orgonasíp, mindenféle korosztály várja az ajándékokat Aztán egy novemberi délután, az előre egyeztetett időben elindultunk két autónyi holmival. Sötét volt már mire megérkeztünk, és meglepetésünkre a család apraja nagyja – szó szerint – kiviharzott a ház elé, és boldogan hurcolták, cipelték be a csomagokat.


Egy szép, de még nem teljesen kész ház nagy nappalijában találtuk magunkat, körülöttünk az izgatott gyereksereg, közöttük a már felnőttes kamaszokkal. Azonnal elkezdték bontogatni a pakkokat. Édesek voltak, lelkesek, udvariasak! Eszünkbe jutottak egyke gyerekeink, akiknek mindenből háromszor annyi volt, mint kellett volna, hiszen az örökké munkában, és nem velük töltött óráinkat, ajándékokkal igyekeztünk pótolni. Meglepetésemre az egyik gyerek tágra nyílt szemekkel kérdezte egy előbukkanó Batman figura láttán, „Ez mi?” Lévén televízió nem, de zongora és számtalan mesekönyv annál inkább volt a házban, fogalma sem volt arról, kit ábrázol a fekete maszkos figura! Legnagyobb sikere a mesekönyveknek és a társasjátékoknak volt.


Sajnálatunkra pont Félix-szel, - aki a felhívást küldte nekünk a keringőre- , szóval vele nem találkoztunk, ő az emeleten szundikált éppen! Igen, tudom, sokféle reakció volt és talán most is a 12 gyerek hallatán! „Ugyan minek ennyi gyerek, Na ki fogja felnevelni őket”, és hasonlók. Szívük joga! Nem szegény sorsú, nem hátrányos helyzetű család ők, saját döntésük volt minden gyerek, amelyek közül kettő már külföldi ösztöndíjra volt érdemes a látogatásunkkor. Szerényen éltek, amolyan finom szegénységben, ha ugyan használható ide ez a szó.


Minden gyereknek feladata volt a ház körül, nem csak a tanulás, és mind boldognak, nagyon boldognak látszott. Mi ide „adományoztunk„, anno több, mint 20 évvel ezelőtt, a magunk sajátos módján!


Adományozni sokféle módon lehet. Hazánkban is, ahogyan a világ más tájain már régen, népszerű Adományboltok működnek országszerte. Ilyen például a Kocka Adománybolt is Budapest VIII kerületében, amelyet a HAT Alapítvány működtet. Nem árt azért szót ejteni az adományboltban dolgozókról sem. Hiszen áldozatos munka az övék, és a boltban megforduló önkéntesekre is igaz, hogy zokszó nélkül pakolnak, hurcolnak, cipelnek, alakítják a boltot, hogy egyre jobb, átláthatóbb és sikeresebb legyen.


Egy ilyen helyre bárki viheti adományként azokat a holmikat, amelyekre már nincs szüksége, és a tárgy megtalálja majd új gazdáját, aki néhány forintért megveszi és boldogan használja.

Fontos tudni, hogy a leadott tárgyaknak szinte névleges áruk van, amely a bolt fenntartásához szükséges. Látom sokan, és egyre többen járnak adományboltba vásárolni, olyanok, akik boldogan térnek be, hogy fillérekért, megvehessék azt, amire épp szükségük van.

E sorok írója, sok éve, Ausztráliában a világ végén, egy apró településen Lightning Ridge-ben, felfedezett egy pici boltot, és kíváncsian bement, majd az óriási nyüzsgés közepette 1 dollárért vásárolt magának egy blézert. Ez volt a környék adományboltja, ahol minden dollár, talán éppen az ottani, sok esetben mély szegénységben élő őslakosokat, az aboriginalokat segítette!


Szóval csak körül kell nézni, és megtalálni a helyet, a legközelebb lévő adományboltot, ahová bevisszük a felesleges, de még használható tárgyainkat, vagy akár vásárolunk az ott lévőkből. Csak egyet ne tegyünk! Ne dobjunk ki meggondolatlanul semmit, ami másnak még hasznára lehetne!

Jó adományozást!

Legfrissebb...
Korábbi bejegyzések
Csatlakozz!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page